| 
												QUESTIONS/ANSWERS ON MARRIAGEQUESTION #222 -- Is it 
												contrary to the Scriptures for a 
												Christian to marry a 
												non-Christian?
 ANSWER #222 -- It certainly is. 
												(Read 2 Corinthians 6:14.)
 
 * * *
 
 QUESTION #223 -- The Bible 
												commands a man to leave his 
												father and mother and to cleave 
												unto his wife. But does not this 
												same command apply to the woman, 
												the wife, as well?
 
 ANSWER #223 -- Yes, the 
												commandment applies to the wife 
												just the same as to the husband, 
												and the wife has no more right 
												to cleave to her father and 
												mother after she marries a 
												husband than the husband has to 
												subject his wife to the demands 
												of his paternal home. It is the 
												same for both.
 
 * * *
 
 QUESTION #224 -- Does the 
												thirtieth chapter of Numbers 
												mean that a young woman or wife 
												should obey her father or 
												husband before she obeys the 
												Lord, and does this apply to our 
												day?
 
 ANSWER #224 -- The purpose of 
												the provisions of this chapter 
												was to make as full protection 
												as possible against rash vows, 
												and the arrangement was for the 
												special protection of young 
												women and wives. Vows are of 
												little worth at any time, seeing 
												they are in substance 
												substituting one's own word for 
												the word of the Lord, and they 
												are particularly dangerous very 
												much of the time. They lead to 
												strain and confusion in the 
												individual himself, and also to 
												the committing of greater evils 
												(like Herod who murdered John 
												the Baptist for his oath's sake) 
												in order to keep them. And at no 
												time was it ever anyone's duty 
												to obey any man in preference to 
												obeying God. For God is the only 
												God, and to Him only we owe 
												supreme allegiance.
 * * *
 
 QUESTION #225 -- What scripture 
												do you consider justifies 
												remarriage after divorce?
 
 ANSWER #225 -- Matthew 19:3-9.
 
 * * *
 
 QUESTION #226 -- I know a woman 
												who sinned greatly against her 
												husband and family. Now she 
												wants to be a Christian, out is 
												haunted by a feeling that she 
												must confess her wrong and by 
												the fear that such confession 
												will bring great injury and 
												hate. Is she doomed to be lost? 
												What must she do?
 
 ANSWER #226 -- Sin often exacts 
												a tremendous price in remorse 
												and fear. This woman should give 
												her heart to God and trust for 
												His mercy and pardon, and then 
												she will know what and when to 
												do what she must do, and God 
												will help her, and prepare the 
												way for her. She is by no means 
												doomed to be lost, and ought by 
												all means to make her peace with 
												God at once.
 
 * * *
 
 QUESTION #227 -- I have heard 
												husbands and wives admit they 
												are jealous. I have always 
												thought that sanctification 
												eradicates jealousy. But those 
												who hold otherwise quote from 
												the Scriptures that God is a 
												jealous God. What is the truth 
												about this matter?
 
 ANSWER #227 -- Like most words, 
												jealousy requires some 
												modification to express all that 
												is implied in it. Let us start 
												on the upper end of the line: 
												God is a jealous God, so the 
												Scriptures inform us. But what 
												does this mean? It means that 
												God demands to be the sole 
												possessor of our affections, and 
												that He will not share us with 
												any other person or object of 
												worship. To say that we may 
												worship idols and bow down to 
												the false prophet and that God 
												will not care is to misrepresent 
												the God of the Bible. But on the 
												other hand to say that God will 
												take away any person we love or 
												any object we cherish just in 
												order to hold us to Himself is 
												exaggeration. He is jealous only 
												when our love becomes 
												inordinate. Now come to human 
												jealousy: no husband or wife is 
												willing to share the affections 
												of his mate with a third person, 
												and we do not expect him to do 
												so. And when there is evidence 
												of infidelity of one party or 
												the other we do not condemn the 
												innocent one for being hurt and 
												feeling misplaced. But there is 
												a sinful jealousy that exists 
												without cause, and this sort is 
												nonexistent in the Christian 
												whose heart is pure.
 
 * * *
 
 QUESTION #228 -- I heard a 
												preacher preach that people who 
												have been divorced and married 
												again should separate, no matter 
												for what cause they were 
												divorced. Just what can anyone 
												do in a case where they were 
												divorced in their sinful days 
												and before they had light on the 
												matter and are now married 
												again) with children, and all 
												are trying to live the Christian 
												life?
 
 ANSWER #228 -- I think the 
												preacher was speaking as though 
												he were wise beyond what is 
												written, and I advise you to 
												forget what he said. As to what 
												can be done in cases like you 
												mention: another wrong would not 
												make a former wrong right. mist 
												God for mercy and pardon and for 
												grace to live right and go on as 
												you are-there is nothing else 
												you can do.
 
 * * *
 
 QUESTION #229 -- I Corinthians 
												7:14 reads as though the 
												children of sanctified parents 
												are born holy, but this cannot 
												really be the meaning.
 
 ANSWER #229 -- No. The meaning 
												is that the marriage described 
												is legal and the children are 
												legitimate.
 
 * * *
 
 QUESTION #230 -- What can 
												Christians do when their married 
												life is unbearably unhappy? Is 
												there anything to do but just 
												"grit one's teeth and bear it," 
												no matter how acute the problem 
												becomes? The persons I have in 
												mind have been married a long 
												time and have several children. 
												For the children's sake if for 
												no other reason, they would not 
												even consider a divorce. Yet 
												they have been very unhappy 
												right from the first of their 
												marriage. They have honestly 
												tried, with all Christian 
												charity, to make a "go" of it, 
												but each year seems more unhappy 
												than the last. The husband has 
												become a nervous wreck whose 
												irritableness and harsh words 
												keep the wife in a constant 
												state of fear and dread. Her 
												health has collapsed as a result 
												of child-bearing and the 
												enforced neglect of poverty 
												until she is not in a fit 
												condition to be a wife at all. 
												Under these conditions what 
												would you do?
 
 ANSWER #230 -- In the first 
												place, I cannot admit all the 
												premises. I believe that even 
												one good sanctified Christian 
												can make a go of a marriage 
												proposition, although of course 
												it is much easier when two 
												co-operate. There are many 
												complications even in the lives 
												of the most fortunate people, 
												but the grace of God makes 
												husbands and wives overcomers, 
												and that almost without regard 
												to complications. The only cure 
												for family trouble that I know 
												of is just the same as the cure 
												for drunkenness and the use of 
												tobacco -- just plain, 
												old-fashioned full salvation 
												through faith in the Lord Jesus 
												Christ. The trouble is people 
												become selfish and sentimental 
												and want some easy kind of 
												happiness, whereas genuine peace 
												and joy come from abandoning 
												everything to God and burying 
												one's personal preferences in 
												the will and love of God. The 
												people of whom you speak are of 
												course to be pitied in the 
												fullest sense. But that weak 
												pity which would make their 
												trouble anything but sin and 
												their remedy anything but grace 
												would be cruel as well as weak. 
												There is a way for them, and it 
												is the simple way of the cross 
												and the Pentecostal experience.
 
 * * *
 
 QUESTION #231 -- Could we safely 
												infer, by taking the negative 
												view of Matthew 19:6 that some 
												married people are not married 
												in the sight of God?
 
 ANSWER #231 -- No, such an 
												inference is neither correct nor 
												safe, and any attempt to hold 
												and propagate it will add 
												confusion. Marriage has to do 
												with human society, as well as 
												with individual relation, and to 
												hold that people who are 
												divorced and remarried without 
												having had scriptural ground for 
												divorce are not married is an 
												insult to common sense and in 
												the way of an effort to loosen 
												the bands of human society and 
												throw the world into chaos. I 
												always advise divorced people, 
												no matter what the occasion of 
												their divorce, not to remarry. 
												Practically all who do so have 
												trouble with their own 
												conscience later, and I believe, 
												for the sake of Christian 
												influence, they should live as 
												Paul the apostle did. But after 
												they marry, there is nothing 
												they can do to atone for the 
												mistakes of the past except to 
												do all within their power to 
												make their present marriage a 
												success. And with the exception 
												of a few overzealous reformers 
												here and there, this is the 
												position held by leaders and 
												teachers in the Protestant 
												Church in all ages.
 
 * * *
 
 QUESTION #232 -- I know a 
												married couple who both claim to 
												be Christians. The wife lives a 
												good, humble life, keeps her 
												house clean and sanitary and 
												does all she can to make her 
												home pleasant. But the husband 
												is kind only in the presence of 
												others. In his home he is 
												unbearable. He treats his wife 
												as though she were just a 
												drudge, and shows her no 
												kindness at all. If he does not 
												change the home is going to be 
												broken up. Can't you say 
												something that will help?
 
 ANSWER #232 -- Husbands and 
												wives should both remember that 
												it takes two to make marriage 
												successful, and as Christians 
												they should not forget that the 
												same courtesy that makes them 
												acceptable in business and shop 
												is required of them at home. 
												There may be a lot of silly 
												shallow excuses for boorishness, 
												but the fact is that any one who 
												is truly a Christian can find 
												grace to be just and pleasant, 
												and if he finds it hard to do 
												so, he should make it the 
												subject of prayer. The failure 
												of marriage and home is too 
												serious a matter for any one to 
												allow. Two Christians can make 
												their home a happy home, and for 
												the love of Christ they should 
												do so.
 
 * * *
 
 QUESTION #233 -- How far can a 
												Christian woman go in concession 
												to her unconverted husband as 
												regarding places of worldly 
												amusement?
 
 ANSWER #233 -- I think every 
												person will have to work out 
												this program for himself. To say 
												there is no problem here would 
												be foolish, and the line between 
												Christian charity and hurtful 
												compromise is too narrow for 
												general definition. My mother, 
												for example, would never permit 
												even a deck of cards in the 
												house, although she was not a 
												Christian in my childhood days. 
												But I have heard the story of 
												the drunken husband who brought 
												his evil companions to his home 
												in the night and compelled his 
												wife to get up and prepare a 
												meal. And her patience, so the 
												story goes, won the husband and 
												his companions to the Lord. But 
												strain as I may, I cannot 
												imagine my mother doing anything 
												like that, and yet she impressed 
												her lessons of sobriety and 
												honesty in a way her children 
												could not forget.
 
 * * *
 
 QUESTION #234 -- Please tell me 
												why Matthew 19:9 gives one 
												ground upon which divorce may be 
												secured, while Luke 16:18 does 
												not give any grounds, but seems 
												to forbid it.
 
 ANSWER #234 -- There is no 
												inconsistency here. Luke stops 
												with statement of general 
												prohibition, while Matthew 
												gives, in addition to the 
												general prohibition, the one 
												exception allowed. One must take 
												all the Bible says on any 
												subject before he can justly say 
												what the Bible actually teaches 
												regarding it.
 
 * * *
 
 QUESTION #235 -- If miscegnation 
												or the mixing of races was a sin 
												in the days of Joshua and Ezra, 
												would it still be a sin today to 
												mix the blood of different 
												nations? (Joshua 23:12; Ezra 
												10:10).
 
 ANSWER #235 -- If by sin you 
												mean an act that brings 
												individual condemnation, then I 
												would have to say no, the mixing 
												of the races is not sin And I 
												base this judgment upon two 
												things:
 (1) The emphatic statement that 
												God "hath made of one blood all 
												nations of men for to dwell on 
												all the face of the earth" (Acts 
												17:26); and (2) the implied 
												equality of men on the basis of 
												the universal adaptability of 
												the gospel. The limitations 
												under which the ancient Jews 
												lived in this respect passed, 
												along with the old ceremonies, 
												limitations of diet, etc. This 
												answers all the question you 
												asked, and I suppose I should 
												stop here. But to avoid any 
												possible misunderstanding, I 
												think it should be said that, 
												although legal from the New 
												Testament point of view, 
												miscegnation does not stand up 
												very well (except within pretty 
												circumscribed limits) under the 
												test of expediency. The fact is, 
												marriage, to be successful, has 
												to respect a lot of things, and 
												should ordinarily not be 
												required to bridge any great 
												distances of race, culture, 
												religion or social and financial 
												status between its contracting 
												parties.
   |